Η Κάσος ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολιτισμό που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και τον Τρωικό πόλεμο και εκτείνεται μέχρι την Ελλάδα του σήμερα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη ένα ιδιαίτερο ταξίδι περιήγησης.

Αυτά είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί :

Το λιμανάκι της Μπούκας

Το λιμανάκι της Μπούκας, είναι το πιο γραφικό σημείου του νησιού. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα και χρησιμοποιείται για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών. Το λιμανάκι στολίζουν πολύχρωμα μικρά ψαροκάικα. Πάνω ακριβώς από την Μπούκα, είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα που είναι και ο πολιούχος του νησιού. Διαθέτει 4 ημικυλιδρικούς θόλους και ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1866.

Με μία νέα κίνηση του ο Δήμαρχος Η.Ν.Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, το καλοκαίρι του 2020 τοποθέτησε υποβρύχιο φωτισμό στο λιμανάκι της Μπούκας και έδωσε μία εντελώς διαφορετική όψη στην νυκτερινή Η.Ν.ΚΑΣΟ.

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος της Κάσου βρίσκεται στην πλατεία του Δημαρχείου και είναι έργο του Ανατόλη Λαζαρίδη.

Tο Μνημείο των Ηρώων

Πριν από το γραφικό λιμανάκι της Μπούκας υπάρχει στο κέντρο του Φρυ το Μνημείο των Ηρώων του 1821 με τις 2 άγκυρες και τα 4 κανόνια.

Αρχαιολογική συλλογή της Η.Ν.Κάσου

Επίσης η Κάσος διαθέτει Αρχαιολογική Συλλογή που βρίσκεται στο Φρυ και περιέχει πλήθος εκθεμάτων, αγγεία, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη ευρήματα από το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας, ενεπίγραφες ελληνιστικές πέτρινες πλάκες από την προϊστορική ακρόπολη στο Πόλι, μινωικά ευρήματα από τη Χέλατρο και σύγχρονα εκθέματα της επανάστασης του 1821. Το Κασιώτικο σπίτι παρουσιάζεται στον υπόγειο χώρο του κτιρίου. Εκεί βρίσκονται σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και όπλα που βρέθηκαν. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – VISITING HOURS
  • ΔΕΥΤΕΡΑ – 8.30 έως 15.30
  • ΤΕΤΑΡΤΗ – 8.30 έως 15.30
  • ΠΕΜΠΤΗ – 8.30 έως 15.30
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – 8.30 έως 15.30
  • ΣΑΒΒΑΤΟ – 8.30 έως 15.30
  • ΚΥΡΙΑΚΗ – 8.30 έως 15.30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ναυτικό Μουσείο Κάσου

Στο νησί της Κάσου υπάρχει και το Ναυτικό Μουσείο το οποίο δημιουργήθηκε από την ιδιωτική συλλογή του Αντώνη Χατζηπέτρου. Μέσα από αυτό γίνεται γνωστή η ναυτική ιστορία του νησιού. Παρουσιάζονται εξάντες, πυξίδες, και άλλα ναυτικά όργανα, μοντέλα και υδατογραφίες, αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν σε διάφορα πλοία όπως ατμόπλοια, ιστιοφόρα και ντισελόπλοια, καθώς και παραδοσιακά εργαλεία ναυπηγικής. Εκεί θα βρεις ακόμη έγγραφα και ντοκουμέντα που μαρτυρούν την σπουδαιότητα του τόπου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν.Γ.Μαυρή

Το αρχειακό υλικό που διαθέτει το νησί είναι συγκεντρωμένο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν.Γ. Μαυρή που βρίσκεται στο Φρυ και είναι δωρεά της οικογένειας Νικολάου Μαυρή ο οποίος ήταν πρώτος Γενικός Διοικητής, βουλευτής Δωδεκανήσου και ιδρυτής της Βιβλιοθήκης. Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο το οποίο εντυπωσιάζει με την λιτή αρχιτεκτονική του. Εκεί μπορείς να βρεις πλήθος βιβλίων όπως ιστορικά, λογοτεχνικά, εγκυκλοπαίδειες καθώς υπάρχουν περίπου 4.000 τίτλοι και διαφόρων άλλων εντύπων. Παράλληλα η αίθουσά της χρησιμοποιείται για διάφορές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λαογραφικό Μουσείο Κάσου

Το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού βρίσκεται στο χωριό Αρβανιτοχώρι και στεγάζεται σε ένα κλασικό παλαιό σπίτι. Στο εσωτερικό του παρουσιάζεται το παραδοσιακό κασιώτικο σπίτι το οποίο αποτελείται από δύο δωμάτια (υπνοδωμάτιο και σαλόνι). Μέσα στο μουσείο βρίσκονται αντικείμενα της παλαιάς εποχής που αναπαριστούν την τότε καθημερινή ζωή.

Παραδοσιακό Αλετουργείο

Στο Αρβανιτοχώρι επίσης αξίζει να επισκεφθείς Παραδοσιακό Αλετουργειό του Αγίου Δημητρίου. Δημιουργήθηκε με την συλλογική προσπάθεια των κατοίκων οι οποίοι πρόσφεραν παλαιά αντικείμενα. Καθώς θα μπεις θα βρεις τον λιόμυλο και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην καθημερινή τους ζωή. Η γωνιά του μαραγκού με όλα τα σύνεργα για το αλώνι, κουτάλες φτιαγμένες από κέρατα ζώων, τσουκάλια και πολλά άλλα.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή-Σάββατο
18:00- 20:00

Σπήλαιο Ελληνοκαμάρα

Στο νοτιοδυτικό κομμάτι του χωριού της Αγίας Μαρίνας μπορείς να επισκεφθείς το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας στο οποίο φτάνεις με τα πόδια περπατώντας στο πλακόστρωτο μονοπάτι μήκους 300μ περίπου. Το σπήλαιο θεωρείται από τους αρχαιότερους λατρευτικούς χώρους στα Δωδεκάνησα από την μυκηναϊκή εποχή (1600-1100 π.χ.) μέχρι και την ελληνιστική (1ος αιώνας Π.Χ.).Κατά την ανασκαφική έρευνα, βρέθηκαν λαξεύματα που σχηματίζουν χώρους όπου γινόταν επεξεργασία πηλού και επισκευή μεγάλων αγγείων, καθώς και αντικείμενα, λίθινα εργαλεία και νομίσματα. Το τείχος της σπηλιάς χρονολογείται από τον 3ο αιώνα Π.Χ. και χτίστηκε από λίθους πάχους 1,5 μέτρου.

Σπήλαιο Σελλάι ή Στυλοκαμάρα

Σε όποιον αρέσει η πεζοπορία μπορεί να επισκεφθεί το σπήλαιο Στηλοκαμάρα ή Σελλάι. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αγίας Μαρίνας ( σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου). Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο είναι δύσβατο και δεν μπορείς εύκολα να το διακρίνεις. Η Στηλοκαμάρα έχει βάθος 30 μέτρων και πλάτος 8 μέτρων. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για την μικρή και κρυμμένη είσοδο της σπηλιάς είναι μία παλιά ασβεστοκάμινος. Μέσα στη σπηλιά, που έχει εξερευνηθεί σε βάθος μόνον λίγων μέτρων, βρίσκονται σταλαγμίτες και σταλακτίτες από όπου πήρε και το όνομά της.

Μνημείο Αντιπεράτου που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της Κάσου

Πέντε χιλιόμετρα δυτικά από το Φρυ βρίσκεται το Μνημείο του Αντιπεράτου αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα της Κάσου το οποίο έγινε στις 7 Ιουνίου του 1824 και αποτελεί σταθμό της ιστορίας του νησιού. Από εκεί μπορεί κάποιος να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα.

Αγία Κυριακή

Σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Η Αγία Κυριακή είναι γνωστή για την υπέροχη θέα που προσφέρει αφού μπορεί κανείς να απολαύσει από εκεί τον ήλιο που δύει στο νησί των Αρμαθιών.

Τα έξι εκκλησάκια

Τα έξι εκκλησάκια βρίσκονται στο χωριό Παναγία. Σύμφωνα με την παράδοση προκειμένου οι κάτοικοι του χωριού να διώξουν τις έξι νεράιδες που εμφανίζονταν εκεί έχτισαν τα εκκλησάκια. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννου, της Αγίας Βαρβάρας, της Αποτομής της κεφαλής του Τίμιου Προδρόμου, του Μεγάλου Αντωνίου και του Αγίου Χαραλάμπους.