Η Κάσος φιλοξενεί συνολικά 112 ναούς και εκκλησάκια , που μπορούν να καλύψουν όλες τις αισθητικές επιλογές. Τα περισσότερα έχουν θέα το απέραντο γαλάζιο φανερώνοντας την ανάγκη των ναυτικών για την Θεία Βοήθεια.

Το κάθε εκκλησάκι φανερώνει την ευγνωμοσύνη και την ευλάβεια του ανθρώπου που φρόντισε να το χτίσει και να το συντηρεί.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται στο Φρυ, είναι ο πολιούχος του νησιού. Τη βοήθεια του επικαλούνταν οι πολεμιστές στον απελευθερωτικό αγώνα του ’21, κατά την ηρωική αντίσταση των γενναίων Κασιωτών και στο Ολοκαύτωμά του νησιού το 1824 από τους Τούρκους.

Χαρακτηριστικοί του ναού είναι οι τέσσερις ημικυλινδρικοί θόλοι που τον στεγάζουν και η ωραία αγιογράφηση στο εσωτερικό. Μεταξύ της Αγίας Τράπεζας και της Ωραίας Πύλης βρίσκεται ο τάφος του Γεωργίου Μανωλάκη (1866 ).

Το επιβλητικό καμπαναριό του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα χτίστηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Το Ωρολόγιο του καμπαναριού έγινε το 1926.

Το πανηγύρι του Αγίου γίνεται στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος που στολίζει το χωριό του Αρβανιτοχωρίου ξεκίνησε να χτίζεται το 1864 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η γιορτή του είναι στις 26 Οκτωβρίου, οπότε και πραγματοποιείται πανηγύρι. Άλλη μία εκκλησία που είναι σημαντική στο Αρβανιτοχώρι, είναι οι Τρεις Ιεράρχες.

Η Παναγίας της Ποταμίτισσας

Λίγο πιο έξω από το Αρβανιτοχώρι, πλάι στην κοίτη του χειμάρρου «Σκυλά» βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγία της Ποταμίτισσας. Με μοναδική ομορφιά, ξεχωρίζει από τα άλλα ξωκκλήσια αφού φιλοξενείται μέσα σε σπήλαιο. Η παράδοση λέει ότι ένας βοσκός βρήκε σε αυτό το σημείο τη εικόνα της Θεοτόκου και έτσι χτίστηκε εκεί το ξωκκλήσι. Εντύπωση κάνει ότι η είσοδος της σπηλιάς δεν είναι χτισμένη ως επάνω καθώς λέγεται ότι έτσι ήταν η επιθυμία της Παναγίας, για αδιευκρίνιστους λόγους μέχρι τώρα.

Η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Από το 1896 στο χωριό της Παναγίας είναι χτισμένη η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, το δάπεδο στολισμένο με διάφορα σχήματα από βότσαλα και η μαρμάρινη λάρνακα της Οσίας Κασσιανής. Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στα Δωδεκάνησα πραγματοποιείται τον Δεκαπενταύγουστο, στην γιορτή της, καθώς συγκεντρώνει περισσότερους από 2.000 προσκυνητές.

Η Παναγία του Γιώργη

Στο χωριό Παναγία , κοντά στα έξι εκκλησάκια βρίσκεται η Παναγία του Γιώργη που χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό και αποτελεί ένα από τα πρώτα μοναστήρια του νησιού.

Η Παναγία του Εμπορειού

Πάνω στα ερείπια παλιού χριστιανικού ναού , από τον οποίο έχουν σωθεί μόνο κολώνες και το βαπτιστήριο, είναι χτισμένη η Παναγία του Εμπορειού. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Κάσο και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στο χωριό της Αγίας Μαρίνας, το οποίο έχει πάρει το όνομα του από αυτή. Κοσμεί το χωριό από το 1862 και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. Στην γιορτή της πραγματοποιείται παραδοσιακό Πανηγύρι.

Ο Σταυρός

Μία άλλη γνωστή εκκλησία στην Αγία Μαρίνα είναι η εκκλησία του Σταυρού. Ιδιαίτερη την κάνει το μαρμάρινο τέμπλο. Γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου οπότε και διοργανώνεται πανηγύρι όπου προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα.

Ο Άγιος Γιώργης των Χαδιών

Δώδεκα (12) χιλιόμετρα νότια από το Φρυ, βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ Γιώργη στις Χαδιές. Η εικόνα του Αγίου βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσας. Δύο βοσκοί βρήκαν την εικόνα, την έβαλαν πάνω στον γάιδαρό τους και ξεκίνησαν την πορεία τους. Εκεί που σταμάτησε ο γάιδαρος  χτίστηκε η πρώτη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου το 1690. Το 1902 γκρεμίστηκε και στην θέση της χτίστηκε μία νέα που υπάρχει έως και σήμερα. Τεχνίτης του ναού ήταν ο Αντώνης Καναβός.

Ο Αγίος Μάμας

Το μοναστήρι του Αγίου Μάμαντος βρίσκεται νότια από το Πόλι σε απόσταση τεσσάρων (4) χιλιομέτρων και εφτά (7) χιλιομέτρών από το Φρυ. Με βοτσαλωτό δάπεδο και ξυλόγλυπτο τέμπλο εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη. Η εκκλησία έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών , καθώς δίπλα από τον ναό λειτουργεί ξενώνας. Από την εκκλησία μπορείς να απολαύσεις την θέα του Λιβυκού Πελάγους. Η γιορτή του είναι την 2η μέρα του Σεπτεμβρίου, αλλά το πανηγύρι πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής του.

Τα έξι εκκλησάκια

Τα έξι εκκλησάκια βρίσκονται στο χωρίο Παναγία. Η παράδοση λέει ότι οι κάτοικοι του χωριού έκτισαν αυτά τα 6 εκκλησάκια για να διώξουν της νεράιδες που υπήρχαν εκεί. Στα έξι εκκλησάκια είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννου, της Αγίας Βαρβάρας, της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, του Μεγάλου Αντωνίου και του Αγίου Χαραλάμπους.

Η Παναγία στο Έλλερος

Το εκκλησάκι της Παναγίας του Ελλέρου θα το βρεις 9 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα , κατευθυνόμενος προς τον Νότο. Η γιορτή της είναι στις 8 Σεπτεμβρίου αλλά το πανηγύρι της πραγματοποιείται στις 7 του Σεπτέμβρη.