Πανηγύρια της Κάσου
Τα πανηγύρια της Κάσου εμφανίζεται με τον καλύτερο τρόπο ή μουσικοχορευτική παράδοση του νησιού. Αποτελούν την σπουδαιότερη μορφή διασκέδασης για κάθε ηλικία, ενώ είναι η επιτομή της τοπικής παράδοσης.
Κάθε χρόνο σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις ή σε θρησκευτικές γιορτές των Αγίων συγκεντρώνονται στις αυλές των εκκλησιών όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού. Όποιος έχει την τύχη να βρίσκεται εκεί θα απολαύσει μουσική, χορό και γλέντια μέχρι πρωίας αλλά και άφθονο παραδοσιακό φαγητό με κασιώτικο κρασί, τα οποία μάλιστα προσφέρονται δωρεάν.
Η διαδικασία προετοιμασίας των πανηγυριών είναι ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Μπαίνοντας στα μεγάλα μαγειρεία, η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσεις είναι τα ξύλα να καίνε στις «παρανιστιές» και άντρες φορώντας άσπρες ποδιές , να προετοιμάζουν το κρέας, το πιλάφι και τις τηγανιτές πατάτες. Αφού το φαγητό ετοιμαστεί και έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, σχηματίζεται μία αλυσίδα από ανθρώπους οι οποίοι χέρι με χέρι θα σερβίρουν πρώτα τα γυναικόπαιδα και μετά τους άντρες, σύμφωνα με την παράδοση. Οι μελωδίες από την λύρα και το λαούτο έχουν αρχίσει να ηχούν στον χώρο, οι οργανοπαίχτες τραγουδούν μαντινάδες και προσκαλούν τον κόσμο για τους παραδοσιακούς χορούς (σούστα και ζερβό).
Δημοφιλέστερο και ξεχωριστό πανηγύρι είναι το πανηγύρι της Παναγίας συγκεντρώνοντας περισσότερους από 2.000 επισκέπτες. Πραγματοποιείται στο χωριό Παναγία στις 15 Αυγούστου. Το πρωί της γιορτής τελείται λειτουργία στην εκκλησία και ακολουθεί η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, για να προσκυνήσουν οι πιστοί. Αμέσως μετά οι πιστοί περιμένουν να σερβιριστούν από την αλυσίδα ανδρών. Το κυρίως πιάτο αποτελείται από τα ντολμαδάκια, το κοκκινιστό κρέας με το πιλάφι και τις τηγανιτές πατάτες. Η ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο πιάτο βρίσκεται στην κανέλα που ρίχνουν πάνω από το πιλάφι και δίνει μία άλλη γεύση στο φαγητό. Έπειτα αφού όλοι τελειώσουν το φαγητό, στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας μαζεύονται οργανοπαίχτες και επισκέπτες και ξεκινάει το γλέντι από το μεσημέρι μέχρι το ξημέρωμα γεμίζοντας τον χώρο με μουσικές και μαντινάδες.
Ημερολόγιο Πανηγυριών:
- 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας.
- 6 Αυγούστου του Σωτήρος Χριστού.
- 15 Αυγούστου την Κοίμησης της Θεοτόκου.
- 27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου.
- 1 Σεπτεμβρίου του Αγίου Μάμμα.
- 7 Σεπτεμβρίου της Παναγίας του Ελλέρου.
- 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού.
- 26 Οκτωβρίου του Αγίου Δημητρίου.
- 3 Νοεμβρίου του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή.
- 12 Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνα.
- 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής.
- 23 Απριλίου Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές.
- 21 Μαΐου του Αγίου Κωνσταντίνου.
- Αγία Τριάδα μετά του Αγίου Πνεύματος.
Εκτός των πανηγυριών τα οποία είναι καθιερωμένα, πραγματοποιούνται και αυθόρμητα γλέντια σε κάποιο καφενείο ή σε κάποια ταβέρνα του νησιού. Οι μουσικοί παίζουν και τραγουδούν παραδοσιακούς σκοπούς με την συνοδεία του λαούτου και της λύρας.