Η Κάσος είναι νησί του Νοτίου  Αιγαίου και ανήκει στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κάρπαθο και στην Κρήτη και αποτελείται από 5 χωριά: το Πόλι, την Παναγία, το Φρύ, το Αρβανιτοχώρι και την Αγία Μαρίνα.

Φρυ

Το Φρυ που είναι η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στην βόρεια πλευρά και το όνομα του προήλθε, λόγω του σχήματος του, από την λέξη «φρύδι». Φιλοξενεί το κεντρικό λιμάνι και είναι έδρα όλων των λειτουργιών, διοικητικών και οικονομικών.

Τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και η νησιώτικη αρχιτεκτονική βασισμένη στην παράδοση κάνουν το Φρυ να ξεχωρίζει. Επίσης είναι άξιο να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οικισμός φιλοξενεί αρκετά από τα ξενοδοχεία της Κάσου, καθώς και ταβερνάκια με ξεχωριστή θέα.

Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει το παλιό λιμανάκι της Μπούκας, συνδεδεμένο με την επιστροφή ή και τον μισεμό. Είναι γεμάτο ψαρόβαρκες και καΐκια και θυμίζει πειρατικό λιμάνι.  Σίγουρα περνώντας από την  μπούκα , το βλέμμα του επισκέπτη θα πάει στην εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος του Τριμυθούντος του Θαυματουργού, ο οποίος αποτελεί τον πολιούχο του νησιού.

Ξεχωριστή περιοχή στο Φρύ είναι και το παλιό λιμάνι του Εμπορειού με την πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου, η οποία είναι μεταβυζαντινής εποχής.

Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα ήταν μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κάσου. Το όνομα της είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ολοκαύτωμα της Κάσου το 1824, αφού εκεί ήταν συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο κομμάτι των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των Αιγυπτίων και του στόλου τους. Μετά την καταστροφή, το μόνο που έμεινε από την Αγία Μαρίνα ήταν ερείπια.

Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Κάσου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό ατόμων. Ο αριθμός των εκκλησιών είναι αρκετά μεγάλος , με την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και της Αγίας Μαρίνας να ξεχωρίζουν. Τα γραφικά στενά θα σε οδηγήσουν στα καπετανόσπιτα προδίδουν την μεγάλη ναυτική παράδοση του νησιού. Από ορισμένες περιοχές της Αγίας Μαρίνας μπορείς να απολαύσεις το ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα της Κάσου.

Λόγω του υπερυψωμένου λόφου που βρίσκεται η Αγία Μαρίνα μπορεί ο επισκέπτης της να απολαύσει ιδιαίτερες εικόνες. Τέλος το συγκεκριμένο χωριό έχει πλήθος αξιοθέατων μερικά από τα οποία είναι: η Ελληνοκαμάρα, η Στυλοκαμάρα , η εκκλησία του Σταυρού και της Αγίας Μαρίνας, η εκκλησία του Χριστού, η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου και οι ανεμόμυλοι στον « Δικέφαλο».

Αρβανιτοχώρι

Στο κέντρο του νησιού και 3 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Φρυ είναι το Αρβανιτοχώρι. Τα θαυμαστά καπενατόσπιτα, η γραφική πλατεία της «Μαρούκλας» και τα πολλά εκκλησάκια , είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το χωριό ξεχωριστό.

Τα λουλούδια τους κήπους και τα ανθισμένα δέντρα προδίδουν την ύπαρξη εύφορου εδάφους στο χωριό. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Αρβανιτοχώρι δεν γίνεται να μην περάσουν την πόρτα του Λαογραφικού μουσείου και του Παραδοσιακού Αλετουργείου του νησιού. Όπως σε κάθε χωριό της Κάσου, έτσι κι εδώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με τα βότσαλα να παίρνουν διάφορους σχηματισμούς στο δάπεδο του και το εντυπωσιακό καμπαναριό του να σε κάνει να το θαυμάζεις με τις ώρες.

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Ποταμίτισσας που βρίσκεται μέσα σε Σπηλιά είναι λίγο πιο έξω από το Αρβανιτοχώρι. Αν και δύσκολη η πρόσβαση στο σημείο αυτό αξίζει η επίσκεψη τουλάχιστον μία φορά.

Παναγία

Η Παναγία που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμανάκι του Εμπορειού και στο χωριό Πόλι υπήρξε στα παλιότερα χρόνια το χωριό καραβομαραγκών και των καπεταναίων της Κάσου. Η Παναγία που θεωρείται παραθεριστικό χωριό, χαρακτηρίζεται από ένα ικανοποιητικό πλήθος συντηρημένων αρχοντικών με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων οι κολώνες της εισόδου οι οποίες είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές. Εντύπωση προκαλούν ακόμα οι ξύλινες πόρτες. Είναι φανερό ότι το χωρίο της Παναγίας είναι ένας γραφικός οικισμός.

Οι επισκέπτες του χωριού δεν είναι δυνατόν να μην παρατηρήσουν στο ανατολικό τμήμα ,την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που αποτελεί ένα σπουδαίο αξιοθέατο. Μπαίνοντας μέσα στον ναό το μάτι σου θα πέσει αμέσως στο ψηφιδωτό δάπεδο με λευκά και μαύρα βότσαλα, καθώς και στο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Από το 1949 στον περίβολο του ναού φιλοξενείται η μαρμάρινη σαρκοφάγος/ λάρνακα της Οσίας Κασσιανής. Η μαρμάρινη σαρκοφάγος/ λάρνακα σε συνδυασμό με τον ναό της Παναγίας, κηρύχθηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το πρώτο σχολείο της Κάσου απέναντι από τον Ναό της Παναγίας, που κατασκευάστηκε το 1843, βρίσκεται απέναντι άπο τον Νάο της Παναγίας. Τωρα, αυτός ο χώρος χρησιμοποιείται ως σάλα για το Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου ,ένα από τα δημοφιλέστερα πανηγύρια στα Δωδεκάνησα.

Πόλι

Το Πόλι βρίσκεται νοτιοανατολικά και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την τωρινή πρωτεύουσα της Κάσου, ενώ υπήρξε στα παλαιότερα χρόνια πρωτεύουσα του νησιού. Το κεντρικό σημείο του χωριού Πόλι στολίζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Έντονη δραστηριότητα παρατηρήθηκε στα βόρεια του νησιού κατά την Μυκηναϊκή εποχή. Μέχρι σήμερα, στην περιοχή υπάρχουν υπολείμματα από την Μυκηναϊκή ακρόπολη , σε λόφο δίπλα του Πόλι. Στο ανατολικό τμήμα της ακρόπολης μπορείς να διακρίνεις καλά οχυρωμένα τείχη καθώς και δρόμο με πλάκες που οδηγεί στο λιμανάκι του Εμπορειού.