Όσον αφορά την γαστρονομία , η Κάσος διαθέτει πεντανόστιμη παραδοσιακή κουζίνα και πλούσιες , ιδιαίτερες γεύσεις.

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις:

Φαγητά
• Μακαρόνια με σιτάκα ( ντόπιο κρεμώδες τυρί)
• Κασιώτικο πιλάφι
• Ντουρμάες (Παραδοσιακά μικρά ντολμαδάκια)
• Μαύρο σουπιοπίλαφο (με μελάνι σουπιάς)
• Ροϊκιο γιαχνί (αυτοφυές σταμναγκάθι)
• Μπουστιά (κοιλιά από αρνί γεμιστή με ρύζι και συκώτι)
• Οφτό αρνί ( γεμιστό αρνί στο φούρνο )
• Κασιώτικες Κουλούρες (με σουσάμι)
• Πιττιά ( μικρά σπανακοπιτάκια)

Γλυκά
• Τούρτες ( με μυζήθρα)
• Μοσχοπούγκια (γλυκά γεμιστά με αμύγδαλο)
• Μυζηθρόπιτες

Κασιώτικο πιλάφι

Κόκκινο πιλάφι που γίνεται από το ζωμό βραστού κρέατος (αρνί ή κατσίκι). Σερβίρεται με κανέλα.

Μακαρούνες με σιτάκα

Ένα από τα πιο γνωστά φαγητά του νησιού. Συνοδευτικό πιάτο που αποτελείται από ζυμαρικά ( συνήθως πένες ) , σιτάκα (παραδοσιακό κρεμώδες τυρί) και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Ντουρμάες

Σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας του νησιού. Παραδοσιακά μικρά ντολμαδάκια με γέμιση από κιμά , ρύζι , κρεμμύδι , ντομάτα , βούτυρο και μπαχαρικά. Διαφέρουν απ’ τα γνωστά ντολμαδάκια καθώς το μέγεθος τους είναι πολύ μικρό. Σερβίρονται στα παραδοσιακά πανηγύρια.

Μαύρο σουπιοπίλαφο (με μελάνι σουπιάς)

Ροΐκιο

Αυτοφυές σταμναγκάθι που μπαίνει σε άλμη για κάποιο χρονικό διάστημα και μαγειρεύεται με ντομάτα και κρεμμύδι (γιαχνί). Μπορεί όμως να σερβιριστεί και φρέσκο σαν σαλάτα.

Μυζηθρόπιτες

Στην εμφάνιση μοιάζουν με δίπλες και είναι γεμιστές με μυζήθρα. Σερβίρονται με γαρνιτούρα μελιού, πασπαλισμένες με κανέλα.

Μοσχοπούγκια

Πουγκιά γεμιστά με αμύγδαλο και ζάχαρη και φτιάχνονται με ανθόνερο.

Μπουστιά

Είναι ένα πιάτο με ιδιαίτερη γεύση. Φτιάχνονται από την κοιλιά του αρνιού , την οποία γεμίζουν με συκώτι , ρύζι , κρεμμύδι και μπαχαρικά.

Οφτό αρνί με Πασπαρά

Φαγητό που σερβίρεται στις γιορτές (συνήθως το Πάσχα). Αρνί γεμιστό με πασπαρά (κόκκινο ρύζι με συκώτι και κρεμμύδι). Ψήνεται συνήθως στο παραδοσιακό φούρνο.

Τούρτες

Είναι ένα παραδοσιακό , πασχαλινό γλυκό που φτιάχνεται συνήθως την Μεγάλη εβδομάδα και τρώγεται την Κυριακή του Πάσχα. Είναι γεμιστά με γλυκιά μυζήθρα.

Κασιώτικες Κουλούρες

Τραγανά διπλοφουρνιστά κουλούρια που φτιάχνονται με γλυκάνισο , κύμινο, σουσάμι και μαυροσούσαμο.

Πιττιά

Κασιώτικα σπανακοπιτάκια με γέμιση σπανάκι, κρεμμύδι , ντομάτα, μπαχαρικά και λίγο ρύζι. Μπορείς να το απολαύσεις το πρωί με τον καφέ σου ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας επιθυμείς.